Sürücüleri Bıkıyor: En Çok Arıza Yapan Modeller
Sürücüleri Bıkıyor: En Çok Arıza Yapan Modeller
Kullanıcı şikayetleri, arıza kayıtları ve güvenilirlik araştırmaları, dünyada ve ülkemizde en çok arıza çıkaran modelleri ortaya koyuyor.
Kullanıcı şikayetleri, arıza kayıtları ve güvenilirlik araştırmaları, dünyada ve ülkemizde en çok arıza çıkaran modelleri ortaya koyuyor.
Amerikan tüketici kuruluşu Consumer Reports, yine Amerikan veri analiz şirketi J.D. Power, İngiliz otomobil dergisi What Car ve alanında Avrupa'nın en büyük organizasyonu olan Alman Otomobil Kulübü ADAC, yaptıkları araştırmalarla en çok sorun yaşanan araçları düzenli olarak paylaşıyor.
Ülkemizde ise daha çok Avrupa’da da satıldığından ADAC’ın incelediği otomobillerle, internet kullanıcı forumlarında dert yakınan tüketicilerin görüşleri belirleyici oluyor.
DÜZENLİ BAKIM ÖNEMLİ
Tüketiciler, yeni araç alırken kullanıcı yorumları ve güvenilirlik raporlarını dikkate alıyor. Örneğin garanti kapsamında markaların yaptığı geri çağırmalar, oldukça olumsuz etkili. Ancak baştan not etmekte fayda var: Bu modellerin hepsi “her zaman sorun çıkarır” anlamına gelmiyor. Aracın düzenli bakımı, kullanım şekli ve üretim yılı gibi faktörler belirleyici. Ülkeye göre kalite ve arıza oranları değişebilirken, yeni nesil modellerin genellikle daha az sorun yaşadığı raporlarda tespit ediliyor.
EN BÜYÜK SORUNLAR, ELEKTRİK VE OTOMATİK ŞANZIMAN
En sık karşılaşılan arıza türlerinin başında; akü, yazılım ve multimedya ekranlarında görülen elektrik ve elektronik sistemlerden kaynaklı olanlar geliyor. İkinci sıradaysa otomatik vitesli araçların şanzıman problemleri var. Performans kaybı ve ani durmalar şeklinde yaşanan motor arızalarını, süspansiyon ve aks sorunları ile iklimlendirme sistemlerindeki problemler izliyor.
FİAT 500 SABIKALI
Dünya genelinde en çok şikâyet edilen modellerden biri Fiat 500. Küçük şehir içi otomobili olmasına rağmen dayanıklılık anlamında düşük puanlar alan modelde en çok dile getirilen sorunlar, elektrik sistemleri ve şanzımandan kaynaklanıyor.
LÜKS AMA DERTLİLER
Çok sorun çıkaranlar sadece orta sınıftan değiller. Land Rover’ın Discovery ve Range Rover Evoque’u arazi yetenekleri yüksek lüks modeller olsa da güvenilirlik puanları düşük. Bu modellerde elektronik sistemler, süspansiyon ve motor aksamlarında yaşanan sorunlar öne çıkıyor. Jeep’in Renegade ve Cherokee modelleri de motor arızaları ve özellikle çift kavramalı şanzımandan çokça şikâyet alıyor.
ESKİ NESİLLERDE ORTA SINIFIN SORUNLULARI
2008-2013 arasında ilk nesliyle üretilen Peugeot 308’lerde elektronik sorunlar ve turbo ile ilgili problemlerin yaygın olduğu görülüyor. Ford Focus’un 2012-2016 arası modelleri PowerShift otomatik şanzımanla ilgili ciddi arıza şikâyetleri almış durumda. Yine eski nesillerdeki Renault Megane elektrik arızaları, cam mekanizmaları ve klima sorunları ile anılırken, Opel Astra’larda elektronik beyin ve düz viteste debriyaj problemleri öne çıkıyor.
TOYOTA’NIN ŞAŞIRTAN DÜŞÜŞÜ
ADAC’ın 2024 arıza raporunda, 3,6 milyondan fazla yol yardım müdahalesi çerçevesinde 159 ayrı model incelendi. Çarpıcı sonuçlar içeren raporda, uzun zamandır dayanıklılığı ve az sorun çıkarmasıyla ün kazanan Toyota şaşırttı. Geçen yıl en çok arızalanan model ülkemizde üretilip Avrupa’ya ihraç edilen hibrit SUV C-HR oldu. Bin araçta 63,1 arızayla en sorunlu olarak not edilirken, akü ve elektronik sistem arızaları sıkça raporlandı. RAV4 ve Yaris için de batarya sorunları öne çıkıyor. Markadan, 12 voltluk pillerin üretiminin iyileştirildiği, Yaris ve Yaris Cross modelleri için de Şubat 2024’te yeni bir bataryanın tanıtıldığı açıklaması geldi.
VOLKSWAGEN VE BMW ŞİKÂYET ALIYOR
Ülkemizdeki internet forumlarında Volkswagen Golf ve ID.4 modelleri için yakınmalar bir hayli fazla. Golf’ün elektrikli bileşenler ve mekanik sistemlerinde arıza çıkarma eğilimleri bulunurken, yeni elektrikli SUV’si ID.4 için, yazılım arızaları, multimedya ekranında donmalar, sistem hataları ve bağlantı problemleri üst sıralarda dile getiriliyor. BMW 3 Serisi için de motor ve elektronik sistemlerine ilişkin arıza şikâyetleri dikkat çekiyor.
ELEKTRİKLİLER DAHA AZ ARIZALANIYOR
Yine ADAC raporuna göre, bin araç başına düşen arıza sayısı benzinli ve dizellerde 9,4 olurken, bu oran elektriklilerde 3,8 olarak kaydedildi. Özellikle iki ila dört yaş arasındaki araçlar kıyaslanınca, içten yanmalı motorlu araçlarda arıza oranının elektriklilere göre 2,5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Elektriklilerde bir istisna Hyundai Ioniq 5. Sorunlu araçlar arasında yer alan model, entegre şarj kontrol ünitesi (ICCU) kaynaklı sorunlardan dolayı Almanya’da geri çağrıldı.
BAŞLICA SORUN KAYNAĞI BATARYA
2024’te de önceki yıllarda olduğu gibi arızaların en büyük nedeninin batarya sorunları olduğu dikkat çekiyor. Tüm arızaların yaklaşık yüzde 45’i bu nedenle gerçekleşirken, elektrikli araçlarda bu oran yüzde 50,5, içten yanmalı motorlularda yüzde 44,6 düzeyinde. Ancak 2-4 yaş aralığındaki araçlar karşılaştırıldığında, içten yanmalı motorlu araçlarda bin araç başına düşen arıza sayısı 4 ile elektriklilerdeki 1,7 oranına göre daha yüksek kalıyor.
EN İYİLERİN ZİRVESİNDE MİNİ, AUDİ VE TESLA VAR
ADAC raporuna göre geçen yıl bin araç başına düşen arıza oranında toplam 12 model 1’in altında kalmayı başardı. En iyiler arasında 0,5 arıza oranıyla elektrikli Tesla Model 3 üçüncü olurken, içten yanmalı motorlu araçlardan 0,4 oranıyla Audi A4 ikinci, 0,3 oranıyla Mini Cooper ise birinci çıktı.
Kaynak: Halktv
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.