Vizyon Kuyumcu

Samsun'da Asarağaç Tabiat Parkı'nda ağaç katliamı protesto edildi

Gündem 12.04.2024 - 20:18, Güncelleme: 12.04.2024 - 20:18
 

Samsun'da Asarağaç Tabiat Parkı'nda ağaç katliamı protesto edildi

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan Bayraktepe-Asarağaç Tabiat Parkı'nda yapılacağı gündeme gelen taş ocağı için bölgede bulunan ağaçların kesilmesi ve doğanın tahrip edilmesi protesto edildi.

Samsun'da Asarağaç Yardımlaşma Dayanışma Kalkınma ve Eğitim Derneği Başkanı Fatma Arıkan, Asarağaç Tabiat Parkı'nda taş ocağı yapımı için bölgedeki ağaçların kesilmesi ve doğanın tahrip edilmesi ile ilgili açıklama yaptı. CHP Meclis üyeleri Atila Tekcan, Hasan İpek, Savaş Ovalı, Osman Ölçer ile birlikte Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cevat Öncü, Ziraat Mühendisi Hayati Tosun'un katıldığı açıklamada dernek başkanı Fatma Arıkan, ağaç kesiminin yapıldığı bölgede, 1. ve 3. derece arkeolojik SİT kapsamında olan Kral Mezarlarının bulunduğunu belirtti. Başkan Arıkan yaptığı açıklamada, “Bugün üzerinde bulunduğumuz doğa harikası bu alan insanlık tarihi kadar eski bir yerleşim tarihine sahiptir. Bu alanda ilk ve orta çağ medeniyetlerine ait onlarca tarihi eser ve eski yerleşim yerleri bulunmakla birlikte Karadeniz'de insan izine rastlanan ilk bölgedir. Bu nedenle de Tekkeköy "Tarihin Doğduğu Kent" olarak anılmaktadır. Alanda kiliseler, mezarlar, mabetler ve farklı kültürlere ait kalıntılar hala varlığını sürdürmektedir. Asarağaç mahallemizde ise 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları içerisinde Kral mezarlıkları bulunmaktadır. Mahallemiz ve ilçemiz tarihe ev sahipliği yapmanın yanı sıra birçok doğal güzelliği de içinde barındırmaktadır. Bugün yıkımı planlanan proje içerisinde kayın, gürgen ve meşe ağaçlarından oluşan 132 hektarlık Bayraktepe tabiat parkı bölgenin en büyük yeşil zenginliğine sahip alanlarından biridir. 1983 yılında orman işletme müdürlüğü tarafından fidanları dikilen çam ağaçlarının altında ise bugün hala halkımız pikniklerini yapmaktadır. Bu bölgede yıllardır değil, insanlık tarihinin var oluşundan bu yana doğal bir yaşam sürülmektedir. Farklı türdeki ağaçlar, bölgede yaşayan kuşlar, toprak altında yaşayan canlılar ve tarihi zenginlikleri ile Asarağaç, Tekkeköy ve Samsun'un önemli değerlerinden biridir. Bugün her yaştan olmak üzere yerli halkımız ile burada doyasıya bayram coşkusunu yaşamaktayız. Sahil şeridini tamamen sanayi kaplayan bir ilçenin temiz hava hakkına sahip vatandaşları olarak, Asarağaç'ta yer alan milli parkımızı ve ormanlarımızı; iklim değişikliği ile küresel olarak mücadele ettiğimiz bu dönemde oldukça önemsemekteyiz. Bizler betonlardan yeni yapılacak alanlar değil, ağaçların ve toprağın buluştuğu bu eşsiz alanda yeni nesillere doğal ve sürdürülebilir bir emanet bırakmak istiyoruz. Yıkmayı değil var olana sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Asarağaç Mahallesi ve Tekkeköy halkı olarak Sanayi dumanları arasında kalmak değil, ormanlarımızın bizlere sağladığı sonsuz temiz havayı solumak istiyoruz. Umuyoruz ki, her yaştan ve farklı bölgelerden katılım sağlanan bu bayramlaşma şöleni, yeni baharların umudu olur. Umuyoruz ki seneye yine aynı yerde aynı ağaçların altında kuş cıvıldamaları ile çocuklarımız top oynar, ip atlar ve doğanın tadını çıkarır” dedi.  
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan Bayraktepe-Asarağaç Tabiat Parkı'nda yapılacağı gündeme gelen taş ocağı için bölgede bulunan ağaçların kesilmesi ve doğanın tahrip edilmesi protesto edildi.

Samsun'da Asarağaç Yardımlaşma Dayanışma Kalkınma ve Eğitim Derneği Başkanı Fatma Arıkan, Asarağaç Tabiat Parkı'nda taş ocağı yapımı için bölgedeki ağaçların kesilmesi ve doğanın tahrip edilmesi ile ilgili açıklama yaptı.

CHP Meclis üyeleri Atila Tekcan, Hasan İpek, Savaş Ovalı, Osman Ölçer ile birlikte Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cevat Öncü, Ziraat Mühendisi Hayati Tosun'un katıldığı açıklamada dernek başkanı Fatma Arıkan, ağaç kesiminin yapıldığı bölgede, 1. ve 3. derece arkeolojik SİT kapsamında olan Kral Mezarlarının bulunduğunu belirtti.

Başkan Arıkan yaptığı açıklamada, “Bugün üzerinde bulunduğumuz doğa harikası bu alan insanlık tarihi kadar eski bir yerleşim tarihine sahiptir. Bu alanda ilk ve orta çağ medeniyetlerine ait onlarca tarihi eser ve eski yerleşim yerleri bulunmakla birlikte Karadeniz'de insan izine rastlanan ilk bölgedir. Bu nedenle de Tekkeköy "Tarihin Doğduğu Kent" olarak anılmaktadır. Alanda kiliseler, mezarlar, mabetler ve farklı kültürlere ait kalıntılar hala varlığını sürdürmektedir. Asarağaç mahallemizde ise 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları içerisinde Kral mezarlıkları bulunmaktadır.

Mahallemiz ve ilçemiz tarihe ev sahipliği yapmanın yanı sıra birçok doğal güzelliği de içinde barındırmaktadır. Bugün yıkımı planlanan proje içerisinde kayın, gürgen ve meşe ağaçlarından oluşan 132 hektarlık Bayraktepe tabiat parkı bölgenin en büyük yeşil zenginliğine sahip alanlarından biridir. 1983 yılında orman işletme müdürlüğü tarafından fidanları dikilen çam ağaçlarının altında ise bugün hala halkımız pikniklerini yapmaktadır. Bu bölgede yıllardır değil, insanlık tarihinin var oluşundan bu yana doğal bir yaşam sürülmektedir. Farklı türdeki ağaçlar, bölgede yaşayan kuşlar, toprak altında yaşayan canlılar ve tarihi zenginlikleri ile Asarağaç, Tekkeköy ve Samsun'un önemli değerlerinden biridir.

Bugün her yaştan olmak üzere yerli halkımız ile burada doyasıya bayram coşkusunu yaşamaktayız. Sahil şeridini tamamen sanayi kaplayan bir ilçenin temiz hava hakkına sahip vatandaşları olarak, Asarağaç'ta yer alan milli parkımızı ve ormanlarımızı; iklim değişikliği ile küresel olarak mücadele ettiğimiz bu dönemde oldukça önemsemekteyiz. Bizler betonlardan yeni yapılacak alanlar değil, ağaçların ve toprağın buluştuğu bu eşsiz alanda yeni nesillere doğal ve sürdürülebilir bir emanet bırakmak istiyoruz. Yıkmayı değil var olana sahip çıkmayı amaçlıyoruz.

Asarağaç Mahallesi ve Tekkeköy halkı olarak Sanayi dumanları arasında kalmak değil, ormanlarımızın bizlere sağladığı sonsuz temiz havayı solumak istiyoruz. Umuyoruz ki, her yaştan ve farklı bölgelerden katılım sağlanan bu bayramlaşma şöleni, yeni baharların umudu olur. Umuyoruz ki seneye yine aynı yerde aynı ağaçların altında kuş cıvıldamaları ile çocuklarımız top oynar, ip atlar ve doğanın tadını çıkarır” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.