Vizyon Kuyumcu

Samsun’da Kış Lastiği Denetimleri Başlıyor: İşte Zorunlu Tarihler ve Cezalar

Gündem 08.11.2025 - 00:20, Güncelleme: 08.11.2025 - 00:20
 

Samsun’da Kış Lastiği Denetimleri Başlıyor: İşte Zorunlu Tarihler ve Cezalar

Samsun Valiliği kararıyla, 15 Kasım–15 Nisan arasında yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği zorunluluğu getirildi. Emniyet, sürücüleri kurallara uymaları konusunda uyardı.

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi öncesinde sürücülere önemli bir hatırlatmada bulundu. 15 Kasım ile 15 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmayan sürücülere 5 bin 856 TL para cezası uygulanacak. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi kapsamında, 15 Kasım 2025 – 15 Nisan 2026 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğunun başlayacağı bildirildi. Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şehirler arası yollarda yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların belirtilen tarihler arasında kış lastiği kullanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Ayrıca Samsun Valiliği kararıyla, il sınırları içinde de aynı tarih aralığında kış lastiği takma mecburiyetinin uygulanacağı duyuruldu. HANGİ ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU? Yapılan açıklamada, kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerektiği belirtildi. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de kış lastiği yerine geçebileceği ifade edildi. Emniyet, “Araçta zincir bulundurmak, kış lastiği takma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz” uyarısında bulundu. Seyir esnasında lastiğin değiştirilmesi gerektiğinde de, takılacak yeni lastiğin mutlaka kış lastiği olması gerektiği hatırlatıldı. DİŞ DERİNLİĞİ VE İŞARET ZORUNLULUĞU Kış lastiklerinin yanak kısmında (M+S) veya kar tanesi (snowflake) işaretinin bulunması gerektiği, kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde minimum diş derinliğinin 4 mm, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise en az 1,6 mm olması gerektiği açıklandı. KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANLARA 5.856 TL CEZA Açıklamada, denetimlerde kış lastiği takmadığı tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereği 5 bin 856 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Emniyet yetkilileri ayrıca, hususi araçlarda yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen, can ve mal güvenliği açısından tüm sürücülerin kış lastiği kullanmalarının önemine dikkat çekti. SAMSUN EMNİYETİ’NDEN SÜRÜCÜLERE UYARI Samsun İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, sürücülerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz.”
Samsun Valiliği kararıyla, 15 Kasım–15 Nisan arasında yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği zorunluluğu getirildi. Emniyet, sürücüleri kurallara uymaları konusunda uyardı.

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi öncesinde sürücülere önemli bir hatırlatmada bulundu. 15 Kasım ile 15 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmayan sürücülere 5 bin 856 TL para cezası uygulanacak.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi kapsamında, 15 Kasım 2025 – 15 Nisan 2026 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğunun başlayacağı bildirildi.

Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şehirler arası yollarda yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların belirtilen tarihler arasında kış lastiği kullanmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Ayrıca Samsun Valiliği kararıyla, il sınırları içinde de aynı tarih aralığında kış lastiği takma mecburiyetinin uygulanacağı duyuruldu.

HANGİ ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU?
Yapılan açıklamada, kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerektiği belirtildi. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de kış lastiği yerine geçebileceği ifade edildi.

Emniyet, “Araçta zincir bulundurmak, kış lastiği takma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz” uyarısında bulundu.

Seyir esnasında lastiğin değiştirilmesi gerektiğinde de, takılacak yeni lastiğin mutlaka kış lastiği olması gerektiği hatırlatıldı.

DİŞ DERİNLİĞİ VE İŞARET ZORUNLULUĞU
Kış lastiklerinin yanak kısmında (M+S) veya kar tanesi (snowflake) işaretinin bulunması gerektiği, kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde minimum diş derinliğinin 4 mm, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise en az 1,6 mm olması gerektiği açıklandı.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANLARA 5.856 TL CEZA
Açıklamada, denetimlerde kış lastiği takmadığı tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereği 5 bin 856 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Emniyet yetkilileri ayrıca, hususi araçlarda yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen, can ve mal güvenliği açısından tüm sürücülerin kış lastiği kullanmalarının önemine dikkat çekti.

SAMSUN EMNİYETİ’NDEN SÜRÜCÜLERE UYARI
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, sürücülerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.