İbrahim Sağlam, Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenleri Açıkladı
İbrahim Sağlam, Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenleri Açıkladı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan seçimi, sevki, beslenmesi ve kesimi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan seçimi, sevki, beslenmesi ve kesimi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.
Kurban Bayramı’nın 6-10 Haziran 2025 tarihleri arasında kutlanacak olması nedeniyle Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kurbanlık hayvan alacak vatandaşları bilgilendirdi. Kurban edilecek hayvanların yaş ve sağlık durumlarının büyük önem taşıdığını belirten Sağlam, " Koyun ve keçi 1 yaşını, sığır ve manda 2 yaşını, deve ise 5 yaşını doldurmuş olmalıdır. 6 aylık olup bir yaş görünümündeki koyunlar da kurban edilebilir" dedi.
Hayvanın canlı görünmesi, parlak tüylü olması, göz ve burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı, yara ve şişlik gibi hastalık belirtileri taşımaması gerektiğine dikkat çeken Sağlam, gebe ve yeni doğum yapmış hayvanlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
KÜPE SORGULAMASI MOBİL UYGULAMAYLA MÜMKÜN
Vatandaşlar, hayvanların ırk, yaş, cinsiyet ve aşı bilgilerini Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mobil uygulaması “TarımCebimde” ile sorgulayabiliyor. Küpe numarası girilerek kurbanlık hayvanların geçmişine kolayca ulaşılabiliyor.
HAYVAN SEVKLERİNDE RESMİ BELGELER ZORUNLU
Sağlam, hastalık riski taşıyan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve sevk belgesi olmayan hayvanların taşınmasına ve satışına izin verilmeyeceğini vurguladı. Büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaşlar için nakil belgesi ve gerekli durumlarda veteriner sağlık raporunun bulunması gerektiğini ifade etti.
BESLENME, NAKİL VE KESİM SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kurbanlıkların uygun şartlarda barındırılması, yeterli ve temiz yem ile su verilmesi gerektiğini belirten İbrahim Sağlam, kesim öncesi hayvanlara ilaç ya da hormon uygulanmaması gerektiğini belirtti. Kesim sonrası etlerin hızlı şekilde soğutulması gerektiğini, sakatatların ise kısa sürede tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.
Kesim işlemlerinin sadece Tarım Bakanlığı’ndan onaylı kesimhanelerde ya da Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen alanlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Sağlam, cadde, sokak ve parklarda kesimin yasak olduğunu vurguladı.
ATIKLARIN DOĞAYA VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEMESİ İÇİN UYARI
Kesim sonrası ortaya çıkan kan, atık ve artıklara dikkat çeken Sağlam, bu maddelerin rastgele çevreye atılmasının halk sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğunu ve zoonoz hastalıkların yayılmasına neden olabileceğini ifade etti. Tüm atıkların derin çukurlara gömülerek bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti.
Belirtilen kurallara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümleri çerçevesinde cezai işlem uygulanacak.
Haber: Güngör GÖÇMEZ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.