Samsun’da Servis Ücreti Krizi: ‘Zamlar Eridi, Esnaf Zora Düştü’
Samsun’da Servis Ücreti Krizi: ‘Zamlar Eridi, Esnaf Zora Düştü’
Akaryakıt ve işletme giderlerinin katlandığı Samsun’da servis şoförleri ayakta kalma mücadelesi veriyor. Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, ulaşıma özel "can suyu" desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
Akaryakıt ve işletme giderlerinin katlandığı Samsun’da servis şoförleri ayakta kalma mücadelesi veriyor. Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, ulaşıma özel "can suyu" desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, akaryakıt zamları, sanayi masrafları ve bürokratik engeller nedeniyle servisçi esnafının çaresiz kaldığını açıkladı. Özel okulların fahiş servis ücretlerini de sert bir dille eleştiren Binay, "Biz veliyi de düşünüyoruz; hiçbir öğrenciyi yolda bırakmıyoruz ancak devletimizden esnafa acil can suyu desteği bekliyoruz" dedi.
Samsun’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul servis ücretleri, artan maliyetler ve esnafın karşı karşıya kaldığı ekonomik kriz kentin ana gündem maddesi haline geldi. Akaryakıta peş peşe gelen zamlar, sanayi bakım giderleri ve sigorta poliçelerindeki yüksek artışlar karşısında mağdur olan servisçi esnafı, çalışırken zarar edecek noktaya ulaştı.
Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, kentteki servisçi esnafının yaşadığı varlık mücadelesini, velilerin durumunu ve özel okulların fahiş ücret politikalarını detaylarıyla değerlendirdi.
"Zamlı Tarifeyi Almadan Parası Eridi, Akaryakıt Beli Büküyor"
Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki önlenemez artışın servis taşımacılığının bel kemiğini kırdığını vurgulayan Hüseyin Binay, yeni sezona başlarken alınan zamlı tarifelerin daha ilk aydan itibaren bir hükmünün kalmadığını belirtti. Masrafların katlanarak arttığını dile getiren Binay, "Daha yeni zam aldık ama parayı elimize alamadan masraflar karşısında eridi gitti. Bir okul servisinin aylık akaryakıt gideri daha önce 45 bin ile 55 bin lira arasındayken, bugün yapılan hesaplamalara göre 85 bin ila 90 bin liraya dayandı. 3 servis yapan bir esnafımızın topladığı para zaten ortadayken; bunun üzerine 15 bin liralık Bağ-Kur ve sigortası, araç bakımı, motor yağı, lastik masrafı eklenince geriye hiçbir şey kalmıyor. Sadece akaryakıt değil, sanayideki her kaleme zam geldi. Bu şartlar altında esnafımız marşa basmakta zorlanıyor" dedi.
"Hiçbir Öğrencimizi Yolda Bırakmıyoruz, İndirim Sağlıyoruz"
Samsun’daki ekonomik tablonun sadece esnafı değil, velileri de doğrudan etkilediğinin farkında olduklarını belirten Oda Başkanı Binay, esnafa çağrıda bulunarak büyük bir sosyal sorumluluk üstlendiklerini ifade ederek, "Ülkemizdeki ekonomik şartlar belli. Asgari ücretli, emekli vatandaşımız zaten geçim mücadelesi veriyor. Kiralar almış başını gitmiş. Bu ortamda velimizin üzerine daha fazla gidemeyiz. Tüm üyelerime ve servisçi arkadaşlarıma talimat verdim: 'Para yüzünden hiçbir öğrenciyi yolda bırakmayacaksınız. Bu çocuklar okuyacak, ülkemizin geleceği bu çocukların elinde.' 3 bin lira tutan yeri gerekirse 2 bin 500'e, 2 bin 250'ye çekiyoruz. Velilerin durumuna göre esneklik gösterip hem esnafımızdan hem de odamızdan fedakârlık yapıyoruz. Ancak bu fedakârlığı sadece biz yapıyoruz, devletimizden henüz bir destek göremedik" diye konuştu.
"Özel Okullar Eğitim Kurumu mu, Ticarethane mi?"
Devlet okullarındaki servis tarifelerinin Büyükşehir Belediyesi UKOME kararlarıyla belirlendiğini ancak özel okullarda denetimsiz bir fiyat politikası yürütüldüğünü belirten Hüseyin Binay, özel okulların velilere sunduğu fahiş faturalara tepki gösterdiği açıklamasında, "Milli Eğitim’e bağlı devlet okullarında başlangıç fiyatımız 2 bin 150 TL, üzerine rehber personel ve kilometre hesabı eklenince en uzak mesafe 3 bin 500 - 4 bin TL’yi geçmiyor. Ancak özel okullara bakıyorsunuz; 6 bin TL’den başlıyor, 7 bin 500, 8 bin, 9 bin TL’ye kadar servis ücreti talep ediliyor. Özel okullar eğitim kurumu olmaktan çıkıp adeta ticarethane haline gelmiş. Sen servis şirketi değilsin, tekstilci değilsin, yemek firması değilsin! 300-400 bin lira eğitim ücreti alıp üzerine bir de fahiş servis, kıyafet ve yemek ücreti eklemek veliyi mağdur etmektir. Veliler çaresiz kalıp bize dert yanıyor" ifadelerini kullandı.
"Bürokratik Engel ve Belge Ücretleri Esnafı Yıldırdı"
Sadece maliyetlerle değil, belediye ve denetim süreçlerindeki bürokratik yüklerle de uğraştıklarını belirten Binay, güzergâh belgeleri ve vize işlemlerindeki yüksek ücretlerden şikâyet etti. Araçlarımız zaten TÜVTÜRK muayenesinden geçtiğini hatırlatan Oda Başkanı, "Ancak belediyeler ve ilgili kurumlar belge alırken esnaftan yüksek ücretler talep etmeye devam ediyor. Çalışma ruhsatı ve güzergâh belgesi alırken esnafın cebinden büyük paralar çıkıyor. Hem iktidar belediyeleri hem yetkili kurumlar esnafın sesini duymalı. Esnaf zaten gece gündüz demeden velilerin, kurumların ve denetimlerin baskısı altında eziliyor" diye belirtti.
Sektörün Acil Çağrısı: Ulaşıma Özel "Can Suyu" Desteği
Servisçi esnafının kendi imkânlarıyla sürdürdüğü fedakârlıkların bir sınırı olduğunu vurgulayan Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, hükümete ve yetkililere çağrıda bulunarak, "Köylü nasıl tarlasını sürmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsa, öğrenci taşıyan servisçi esnafı da bu ülkenin geleceğini taşıyor. Yılın son çeyreğinde esnafımıza nefes aldıracak ticari akaryakıt desteği, vergi muafiyeti veya prim indirimi gibi bir 'can suyu' desteği verilmelidir. Aksi takdirde bu maliyetlerle servislerin çalışmaya devam etmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Haber: Sezer SEZER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

