Vizyon Kuyumcu

Kurbanlıklarda Yüzde 20 Düşüş Var

Ekonomi 28.04.2024 - 22:02, Güncelleme: 28.04.2024 - 22:02
 

Kurbanlıklarda Yüzde 20 Düşüş Var

Kurban Bayramı'na günler kala hayvan yetiştiricileri, bu yıl hayvan pazarına inecek kurbanlık sayısında yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşanacağını belirtti. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram başı fiyatları da şimdiden belli olmuş durumda.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon ortamının en büyük etkileri Kurban Bayramı'nda görülürken, vatandaşlar bir sene ara ile ödedikleri kurbanlık fiyatlarını şaşkınlıkla karşılıyor. YÜZDE 20 DAHA AZ KURBANLIK SATILACAK İslam dinine göre, ekonomik şartları uygun olan vatandaşların yerine getirmesi gereken Kurban ibadeti, mevcut hayvan fiyatları nedeniyle birçok vatandaş için seçenek olmaktan çıkıyor. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; hayvan yetiştiricileri bu yıl ilk kez kurban pazarına inecek hayvan sayısında yüzde 20 oranında düşüş bekliyor. Yıllar sonra ilk kez toplam kesilecek hayvan sayısında büyük bir düşüş beklenirken, düşüşün gerekçesi de netlik kazanmış durumda. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş ve 800 bin büyükbaş hayvanın dolaşıma sokulduğunu belirten sektör uzmanları, 3.3 milyonluk hayvan sayısının bu yıl 2 milyon 650 bine düşmesini öngörüyor. Düşüşün temel nedeni, kurban kesecek vatandaş sayısındaki ekonomik şartlar nedeniyle gerileme olarak sunulurken, bu yıl büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatları da netleşmeye başladı. CANLI KURBANIN KİLOSU 300 LİRAYI BULACAK Dernek, vakıflar ya da büyük market zincirleri bu yıl için kurbanlık fiyatlarını ve hisse bedellerini henüz açıklamadı. Afrika'da Sudan gibi ülkelerde ise etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğuna dikkati çeken uzmanlar, burada vekaletle kesilecek olan kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacağını, o nedenle bu yıl vekaletle kesimde artış beklediklerini kaydediyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı için hazırlıklara başladığını, bayrama 10 gün kala da pazarlara ineceklerini söyledi. Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon adet küçükbaş, 800 bin adet da büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Ancak 2019'da yaşanan pandemi etkisiyle arztalep dengesinin bozulmasıyla bu miktarlarda günümüze kadar yüzde 20 gibi bir azalma meydana geldi" dedi. Bu yıl büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, küçükbaşın ise 250-300 TL olacağını aktaran Yücesan, "Bu fiyatlar, bir önceki yıla göre yüzde 80-90 artışa tekabül ediyor. O nedenle bu yıl da bir düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı'na günler kala hayvan yetiştiricileri, bu yıl hayvan pazarına inecek kurbanlık sayısında yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşanacağını belirtti. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram başı fiyatları da şimdiden belli olmuş durumda.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon ortamının en büyük etkileri Kurban Bayramı'nda görülürken, vatandaşlar bir sene ara ile ödedikleri kurbanlık fiyatlarını şaşkınlıkla karşılıyor.

YÜZDE 20 DAHA AZ KURBANLIK SATILACAK
İslam dinine göre, ekonomik şartları uygun olan vatandaşların yerine getirmesi gereken Kurban ibadeti, mevcut hayvan fiyatları nedeniyle birçok vatandaş için seçenek olmaktan çıkıyor. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; hayvan yetiştiricileri bu yıl ilk kez kurban pazarına inecek hayvan sayısında yüzde 20 oranında düşüş bekliyor. Yıllar sonra ilk kez toplam kesilecek hayvan sayısında büyük bir düşüş beklenirken, düşüşün gerekçesi de netlik kazanmış durumda.

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş ve 800 bin büyükbaş hayvanın dolaşıma sokulduğunu belirten sektör uzmanları, 3.3 milyonluk hayvan sayısının bu yıl 2 milyon 650 bine düşmesini öngörüyor.

Düşüşün temel nedeni, kurban kesecek vatandaş sayısındaki ekonomik şartlar nedeniyle gerileme olarak sunulurken, bu yıl büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatları da netleşmeye başladı.

CANLI KURBANIN KİLOSU 300 LİRAYI BULACAK
Dernek, vakıflar ya da büyük market zincirleri bu yıl için kurbanlık fiyatlarını ve hisse bedellerini henüz açıklamadı. Afrika'da Sudan gibi ülkelerde ise etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğuna dikkati çeken uzmanlar, burada vekaletle kesilecek olan kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacağını, o nedenle bu yıl vekaletle kesimde artış beklediklerini kaydediyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı için hazırlıklara başladığını, bayrama 10 gün kala da pazarlara ineceklerini söyledi.

Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon adet küçükbaş, 800 bin adet da büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Ancak 2019'da yaşanan pandemi etkisiyle arztalep dengesinin bozulmasıyla bu miktarlarda günümüze kadar yüzde 20 gibi bir azalma meydana geldi" dedi.

Bu yıl büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, küçükbaşın ise 250-300 TL olacağını aktaran Yücesan, "Bu fiyatlar, bir önceki yıla göre yüzde 80-90 artışa tekabül ediyor. O nedenle bu yıl da bir düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.