Hasan İpek’ten Samsun Valiliği’ne SBB başvurusu: ‘Şerh raporum neden yayımlanmadı?’
Hasan İpek’ten Samsun Valiliği’ne SBB başvurusu: ‘Şerh raporum neden yayımlanmadı?’
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclis Üyesi Hasan İpek, 2025 yılı Denetim Komisyonu raporuna eklenmesi gerektiğini belirttiği şerh raporunun belediyenin internet sitesinde yayımlanmadığını belirterek Samsun Valiliği’ne başvurdu. İpek, başvurusunda denetim raporunun eksiksiz yayımlanmasını talep etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclis Üyesi Hasan İpek, 2025 yılı Denetim Komisyonu raporuna eklenmesi gerektiğini belirttiği şerh raporunun belediyenin internet sitesinde yayımlanmadığını belirterek Samsun Valiliği’ne başvurdu. İpek, başvurusunda denetim raporunun eksiksiz yayımlanmasını talep etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hasan İpek, belediyenin 2025 yılı Denetim Komisyonu raporunun yayımlanma süreciyle ilgili olarak Samsun Valiliği’ne dilekçe sundu. İpek, Valiliğe verdiği dilekçede, 5 Ocak tarihinde gerçekleştirilen belediye meclis toplantısında Denetim Komisyonu üyeliğine seçildiğini, komisyonun diğer üyeleriyle birlikte hazırlanan denetim raporunun nisan ayında yapılacak meclis toplantısında sunulmak üzere belediye idaresine teslim edildiğini belirtti.
“Ayrı bir şerh raporu hazırladım”
Hasan İpek, dilekçesinde komisyonun hazırladığı ortak rapora dahil edilmesini istemediği bazı tespit ve önerileri bulunduğunu belirterek, bunlara ilişkin ayrıca bir şerh raporu hazırladığını ifade etti. İpek, tüm komisyon üyelerinin mutabık kaldığı ortak raporun son sayfasında yer alan isim ve imzaların altına kendi el yazısıyla şerh raporu bulunduğuna ilişkin beyanda bulunduğunu, 13 Nisan tarihinde gerçekleştirilen belediye meclisi toplantısında da söz konusu şerh raporunu sözlü olarak gündeme getirdiğini kaydetti. İpek, bu durumun belediye meclisi tutanaklarına da yansıdığını dile getirdi.
Önceki raporları örnek gösterdi
Dilekçesinde geçmiş dönemlere ait Denetim Komisyonu raporları ile ilgili hukuki belgelerin incelendiğini belirten İpek, önceki yıllarda hazırlanan şerh raporlarının ana denetim raporlarının eki olarak belediyenin internet sitesinde yayımlandığını savundu. 2025 yılı Denetim Komisyonu raporunun yayımlanmasına rağmen kendi hazırladığı şerh raporunun rapor ekinde yer almadığını belirten İpek, konuyu farklı tarihlerde belediye meclisinde ve yazılı başvurularla gündeme getirdiğini ifade etti.
Yazılı soru önergesi verdi
Hasan İpek, 11 Mayıs tarihindeki belediye meclisi toplantısında konuyu sözlü olarak gündeme getirdiğini ve şerh raporunun yayımlanmasını talep ettiğini belirtti. Bu talebine yanıt alamadığını ifade eden İpek, 8 Haziran tarihinde gerçekleştirilen SBB Meclis toplantısında yazılı soru önergesi sunduğunu kaydetti. İpek, önergesinde şerh raporunun belediyenin internet sitesinde yayımlanıp yayımlanmayacağını sorduğunu, ancak meclis toplantısında okunan dilekçesine herhangi bir cevap verilmediğini ileri sürdü. Bunun üzerine 17 Temmuz tarihinde belediye başkanlığına ayrıca dilekçe verdiğini belirten İpek, şerh raporunun ana raporun eki olarak yayımlanmasını talep ettiğini aktardı.
“İki ayı aşkın süredir cevap verilmedi”
İpek, 17 Temmuz tarihli başvurusunun üzerinden iki ayı aşkın süre geçmesine rağmen kendisine herhangi bir cevap verilmediğini belirterek, konuyu bu kez Samsun Valiliği’ne taşıdı.
Dilekçesinde şerh raporunun yayımlanmamasının denetim raporunun bütünlüğü açısından sorun oluşturduğunu savunan İpek, bu durumun kamuoyunun eksik bilgilendirilmesine ve yanlış yönlendirilmesine neden olabileceğini ifade etti. İpek ayrıca, başvurularına yasal süre içerisinde cevap verilmemesinin de idari usul ve kamu yönetiminin işleyişi açısından değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Valilikten ne talep etti?
Hasan İpek, Samsun Valiliği’ne sunduğu dilekçede, 2025 yılı Denetim Komisyonu raporunun ekinde yer alması gerektiğini belirttiği şerh raporunun SBB'nin internet sitesinde yayımlanmasının sağlanmasını talep etti. İpek, bunun mümkün olmaması halinde ise kamuoyunun eksik veya yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçilmesi amacıyla denetim raporunun tamamının belediyenin internet sitesinden kaldırılmasının değerlendirilmesini istedi.
Muhalefete Ambargo Girişimi
İpek'in dilekçesinde ayrıca, önceki dönemlerde şerh raporlarının ana denetim raporlarıyla birlikte yayımlandığı belirtilerek, 2025 yılı raporunda farklı bir uygulama yapılmasının gerekçesinin açıklanması gerektiği savunuldu. Samsun Valiliği'ne yapılan başvurunun ardından süreçte nasıl bir değerlendirme yapılacağı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.
Haber: Sezer SEZER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.


