Giray Şen, ‘Yüksek Faiz Konut Satışlarını Zorlasa da Samsun’da Artıyor’
Giray Şen, ‘Yüksek Faiz Konut Satışlarını Zorlasa da Samsun’da Artıyor’
Girişim Emlak işletme sahibi Giray Şen, 2025 yılının ilk çeyreğinde Samsun genelinde konut piyasasını değerlendirdi. Şen, “Yüksek faiz oranları ipotekli satışları zorlasa da Samsun genelinde özellikle Atakum’da konut hareketliliği devam ediyor” dedi.
Girişim Emlak işletme sahibi Giray Şen, 2025 yılının ilk çeyreğinde Samsun genelinde konut piyasasını değerlendirdi. Şen, “Yüksek faiz oranları ipotekli satışları zorlasa da Samsun genelinde özellikle Atakum’da konut hareketliliği devam ediyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Samsun genelinde son beş yılda konut satışlarında dalgalı bir seyir izlendi. 2024 yılında Samsun’da toplam 27.608 konut satışı gerçekleşirken, bu sayı bir önceki yıla göre %24,11’lik bir artışı işaret etti. 2023 yılının ilk üç ayında 5166 konut satışı gerçekleşirken 2024 yılının ilk üç ayında bu rakam 5.193 oldu. 2025 yılının ilk üç ayında ise 6731 konut satışı gerçekleşti.
ATAKUM ZİRVEDE
2022 yılı itibarıyla ilçelere göre konut satışlarında Atakum ilçesi 10.689 adet satışla zirvede yer aldı. Aynı yıl İlkadım ilçesinde 6.552, Canik’te ise 1.277 konut satışı yapıldı. Bu veriler Atakum’un hem Samsun’un hem de Türkiye’nin öne çıkan konut bölgelerinden biri olduğunu gözler önüne seriyor.
İPOTEKLİ SATIŞLAR HÂLÂ DÜŞÜK PAYDA
2024 yılı Kasım ayı verilerine göre Samsun’da yapılan 2.907 konut satışının yalnızca 462’si ipotekli, yani banka kredisiyle gerçekleşti. Geri kalan 2.445 satış ipoteksiz olarak kayıtlara geçti. Bu dağılım, yüksek faiz oranlarının krediyle ev almayı zorlaştırdığını ortaya koyuyor.
Giray Şen konuyla ilgili, “Yüksek faiz ortamı özellikle ilk defa ev sahibi olacak vatandaşları zor durumda bırakıyor. Ancak yatırımcılar ve peşin ödeme yapabilen alıcılar, Atakum gibi değer kazanan bölgeleri tercih etmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
ATAKUM TÜRKİYE GENELİNDE DE ÖNE ÇIKIYOR
Güncel rakamlar, Atakum’un Türkiye genelinde konut satışı yüksek olan ilçeler arasında yer aldığını gösteriyor. Modern yapılaşma, sosyal olanaklar ve sahil hattına yakınlık gibi faktörler, ilçeye olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.
PİYASA İZLENİYOR
2025 yılına ait Ocak, Şubat ve Mart ayı konut satış rakamları Samsun’da toplam 6 Bin 731 olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2024 yılının ilk üç aylık dönemine göre 1.538 adetlik bir artışa işaret ediyor. Geçen yılın ilk üç ayında (Ocak-Mart 2024) toplam satış 5.193 adet olarak gerçekleşti.
Giray Şen, “ Konut satışlarında yılın ilk üç ayında geçen seneye göre ciddi bir artış yaşandı. Eğer faizlerde bir gevşeme olursa, yaz aylarına doğru satışların daha da canlanacağını öngörüyoruz. Atakum ve çevresindeki talep bu sürecin öncüsü olacak gibi duruyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Haber: Serkan TÜTÜK
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.