Vizyon Kuyumcu
Nuri Başar
Köşe Yazarı
Nuri Başar
 

En Büyük Cihad

Nuşirevan (Enüşrivan); efsaneye göre bir sultan, yazılı metinlere göre Selçuklu veziridir. Zalim bir idareci iken kelleyi göze alan yürekli birisinin yaptığı uyarı onu zamanın en adil idarecisi yapar. Hatta Hz, Ömer'in adil olmasını Nuşurevan'ı örnek almasına bağlayanlar vardır. Rivayet odur ki; Nuşirevan ekibi ile bir gün ava gider. Sıcakta bir ağacın altında gölgelenirlerken, ağacın üzerinde kuşlar ötüşürler. Nuşirevan "Kuş dili bilsem de bunların ne konuştuklarını anlasam" der ve veziri ile aralarında şöyle bir diyalog geçer. Vezir,   - Devletlim ben kuş dili bilirim. İsterseniz onların ne konuştuklarını size tercüme edebilirim.   - Et bakalım, ne konuşuyorlar.   - Bu iki kuştan birisinin oğlu, diğerinin kızı var. Oğlan babası, kız babasından kızını oğluna istiyor. Kız babası; şu karşıdaki viran köy gibi bana iki köy verirsen kızımı oğluna veririm diyor. Oğlan babası da diyor ki; Başta Nuşirevan gibi bir zalim olduktan sonra sen benden iki değil on köy işte. Zalim yönetime veya zulüm ile yöneten idareciye zalim olduğunu söylemek öyle her babayiğidin işi değildir. Bu son derece tehlikeli bir şeydir ve bunu ifade etmek için kelleyi koltuğa alacak kadar yürekli olmak gerekir. Zaten inancımıza göre zalim idareciye zulmünü söylemek en büyük cihazdır. İşte bu söz Nuşirevan'da soğuk duş etkisi yapar ve yine rivayet odur ki, ondan sonra dünyanın en adil idarecisi olur. Bu tarihi olay günümüzde yaşanan her türlü zulüm ve haksızlıklarla mukayese edilince; ihtiyaç duyulan şey, kelleyi koltuğa alacak kadar yürekli ilim adamları ve uyarılardan ders alacak nitelikte idareciler. Günümüzde, Hak ve adaleti gözetmeleri gerekirken, üç günlük dünya için iktidarların günah keçisi olmayı tercih eden akademisyenlere, toplum önderi geçinenlere, cemaatlere, sanal tasavvuf guruplarına ve inanç değerlerini, aldığı ücret karşılığında sattıkları için suskunluğu tercih eden din adamlarına bakınca; yakın tarihte bunun gerçekleşmesi mümkün değil gibi görünüyor. Allah'ın (c.c.); her türlü zorluğa rağmen inanç değerlerinin hakim olması için en büyük cihad olan zalim yöneticiye zulmünü söyleme cesareti gösteren ilim adamları ve onların ikazlarına kulak verecek idareciler nasip etmesi dua ve dileklerimle.
Ekleme Tarihi: 22 Nisan 2024 - Pazartesi
Nuri Başar

En Büyük Cihad

Nuşirevan (Enüşrivan); efsaneye göre bir sultan, yazılı metinlere göre Selçuklu veziridir. Zalim bir idareci iken kelleyi göze alan yürekli birisinin yaptığı uyarı onu zamanın en adil idarecisi yapar. Hatta Hz, Ömer'in adil olmasını Nuşurevan'ı örnek almasına bağlayanlar vardır.

Rivayet odur ki; Nuşirevan ekibi ile bir gün ava gider. Sıcakta bir ağacın altında gölgelenirlerken, ağacın üzerinde kuşlar ötüşürler. Nuşirevan "Kuş dili bilsem de bunların ne konuştuklarını anlasam" der ve veziri ile aralarında şöyle bir diyalog geçer. Vezir,

  - Devletlim ben kuş dili bilirim. İsterseniz onların ne konuştuklarını size tercüme edebilirim.

  - Et bakalım, ne konuşuyorlar.

  - Bu iki kuştan birisinin oğlu, diğerinin kızı var. Oğlan babası, kız babasından kızını oğluna istiyor. Kız babası; şu karşıdaki viran köy gibi bana iki köy verirsen kızımı oğluna veririm diyor. Oğlan babası da diyor ki; Başta Nuşirevan gibi bir zalim olduktan sonra sen benden iki değil on köy işte.

Zalim yönetime veya zulüm ile yöneten idareciye zalim olduğunu söylemek öyle her babayiğidin işi değildir. Bu son derece tehlikeli bir şeydir ve bunu ifade etmek için kelleyi koltuğa alacak kadar yürekli olmak gerekir. Zaten inancımıza göre zalim idareciye zulmünü söylemek en büyük cihazdır. İşte bu söz Nuşirevan'da soğuk duş etkisi yapar ve yine rivayet odur ki, ondan sonra dünyanın en adil idarecisi olur.

Bu tarihi olay günümüzde yaşanan her türlü zulüm ve haksızlıklarla mukayese edilince; ihtiyaç duyulan şey, kelleyi koltuğa alacak kadar yürekli ilim adamları ve uyarılardan ders alacak nitelikte idareciler.

Günümüzde, Hak ve adaleti gözetmeleri gerekirken, üç günlük dünya için iktidarların günah keçisi olmayı tercih eden akademisyenlere, toplum önderi geçinenlere, cemaatlere, sanal tasavvuf guruplarına ve inanç değerlerini, aldığı ücret karşılığında sattıkları için suskunluğu tercih eden din adamlarına bakınca; yakın tarihte bunun gerçekleşmesi mümkün değil gibi görünüyor.

Allah'ın (c.c.); her türlü zorluğa rağmen inanç değerlerinin hakim olması için en büyük cihad olan zalim yöneticiye zulmünü söyleme cesareti gösteren ilim adamları ve onların ikazlarına kulak verecek idareciler nasip etmesi dua ve dileklerimle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.