Vizyon Kuyumcu

İlim, Zikir Ve Cihat

Gündem 18.06.2023 - 23:56, Güncelleme: 18.06.2023 - 23:56
 

İlim, Zikir Ve Cihat

Bir Müslüman’ın samimiyet, kişilik ve kimliğinin mihenk taşı; imandan sonra ilim, zikir ve cihat ibadetidir. Bu üçlünün bir arada sağlıklı yürütebilmesi kişinin ayarını belirler. Bunlardan birinin noksan olması, Allah'a (c.c.) olması gereken teslimiyeti sorgulanır hale getirir.

İLİM olmadan sağlıklı ibadet olmaz. İmam Gazali "Alimin kaybı ile cahilin kazancının ne olduğunu anlayamadım" diyor. Bu ifade, ibadetin sıhhati için ilmin ne kadar önem arz ettiğini anlatıyor. İlim her şeyden önce insanın kulluk şuuru artırır.   ZİKİR, kulun teslimiyetinin ete ve kemiğe bürünmüş halidir. Zikir Allah'ın (c.c.) hükmüne boyun eğmişliğin zirvesini temsil eder. Ancak zikrin arzu edilen hedefe ulaşabilmesi için bunun nasıl yapılmasının ilimle ilişkilendirilmesi gerekir. Gönül dostları; ilmi olup zikirden nasibi olmayanı, kendisine ezberletilmiş şeyleri tekrarlayan papağana benzetirler. İlimsiz zikir günümüzde olduğu gibi bir yığın cahil sofraların doğmasına neden olur.   CİHAT; ilim ile birleşen zikir Müslümanı cihat ibadetine teşvik ve sevk eder. Sahibini cihada yönlendirmeyen ilim ve zikrin sahibine katkısı; bir askerin silah ve teçhizatının her türlü bakımını yaptığı halde savaşa girmemesine benzer. Yani bakimı yapılmış ve savaşa hazır silah var ancak, kullanacak yürek ve cesaret yok.   Bu nedenle; ilim, zikir ve cihat İslâm bütününün parçalarıdır. Bunlardan birisinin noksanlığı, kişide İslâm kimliğinin tam anlamı ile oturmadığını gösterir.   Allah'ın (c.c.) bizlere; ilim, zikir ve cihat ibadetini tam anlamı ile yaşayan bir dünya lideri Merhum Prof. Dr Necmettin Erbakan Hoca ile aynı yolda yürüme imkân ve fırsatı verdiği için ne kadar hamd etsek azdır.
Bir Müslüman’ın samimiyet, kişilik ve kimliğinin mihenk taşı; imandan sonra ilim, zikir ve cihat ibadetidir. Bu üçlünün bir arada sağlıklı yürütebilmesi kişinin ayarını belirler. Bunlardan birinin noksan olması, Allah'a (c.c.) olması gereken teslimiyeti sorgulanır hale getirir.

İLİM olmadan sağlıklı ibadet olmaz. İmam Gazali "Alimin kaybı ile cahilin kazancının ne olduğunu anlayamadım" diyor. Bu ifade, ibadetin sıhhati için ilmin ne kadar önem arz ettiğini anlatıyor. İlim her şeyden önce insanın kulluk şuuru artırır.

 

ZİKİR, kulun teslimiyetinin ete ve kemiğe bürünmüş halidir. Zikir Allah'ın (c.c.) hükmüne boyun eğmişliğin zirvesini temsil eder. Ancak zikrin arzu edilen hedefe ulaşabilmesi için bunun nasıl yapılmasının ilimle ilişkilendirilmesi gerekir. Gönül dostları; ilmi olup zikirden nasibi olmayanı, kendisine ezberletilmiş şeyleri tekrarlayan papağana benzetirler. İlimsiz zikir günümüzde olduğu gibi bir yığın cahil sofraların doğmasına neden olur.

 

CİHAT; ilim ile birleşen zikir Müslümanı cihat ibadetine teşvik ve sevk eder. Sahibini cihada yönlendirmeyen ilim ve zikrin sahibine katkısı; bir askerin silah ve teçhizatının her türlü bakımını yaptığı halde savaşa girmemesine benzer. Yani bakimı yapılmış ve savaşa hazır silah var ancak, kullanacak yürek ve cesaret yok.

 

Bu nedenle; ilim, zikir ve cihat İslâm bütününün parçalarıdır. Bunlardan birisinin noksanlığı, kişide İslâm kimliğinin tam anlamı ile oturmadığını gösterir.

 

Allah'ın (c.c.) bizlere; ilim, zikir ve cihat ibadetini tam anlamı ile yaşayan bir dünya lideri Merhum Prof. Dr Necmettin Erbakan Hoca ile aynı yolda yürüme imkân ve fırsatı verdiği için ne kadar hamd etsek azdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.