Vizyon Kuyumcu

İshak Memişoğlu, ‘Samsun’da Kurumlar Kaçakla Mücadele Etmiyor’

Gündem 11.09.2023 - 02:06, Güncelleme: 11.09.2023 - 02:06
 

İshak Memişoğlu, ‘Samsun’da Kurumlar Kaçakla Mücadele Etmiyor’

Samsun Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun'da ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi ve Samsun Valiliği’nin kaçak yapılaşmaya karşı asli görevlerini yerine getirmediğini öne sürerek, "Samsun kaçak yapı cenneti haline gelmiş durumda" dedi.

Samsun'un kaçak yapı cenneti haline geldiğini, şuan isteyen istediği gibi Samsun'da kaçak yapı yapabildiğini iddia eden İshak Memişoğlu, "Neden şehrimizin kaçak yapı cenneti haline geldiğini irdelediğimizde belediyelerin kaçak yapıları gelir kaynağı haline getirdiğini görmekteyiz" dedi.   İnsanların kaçak yaptığını ve belediyelerin de bu kaçağa göz yumduğunu öne süren Memişoğlu, "İnsanlar kaçak yapı yaparken görmemezlikten gelen belediyeler, ardından geliyor ve bunun tespitini yapıyor. Belediye Encümeni iki ceza veriyor. Birincisi yapılan işlem usulsüzdür ve usulsüzlüğün para cezası olduğunu beyan ederek para cezası kesiyor. Kaçak yapıyı yapana örneğin 100 bin lira para cezası kesiliyor. İkincisi ise yıktırılması kararı veriliyor. Ya vatandaş kendisi kaçak yapıyı sökecek, sökmemesi durumunda belediye tarafından yıkılacağı beyan ediliyor" diye konuştu.   Yıkım kararı tebliğ edilen binlerce dosyanın belediyelerde bekletildiğini söyleyen Memişoğlu, "Yasa gereği 6 ay içerisinde ilçe belediyesi yıkım işlemini gerçekleştirmesi gerekmekte. 6 ay içerisinde bunu gerçekleştirmezse dosya Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne devredilir. 6 ay içerisinde büyükşehirde yıkmazsa dosya valiliğe devredilir ve yasa gereği valilik yıkım işlemini gerçekleştirmek zorundadır. Hiç bir kurum kaçak yapı ile mücadele etme noktasında asli görevini yerine getirmemekte" ifadelerini kullandı.   Son iki ayda bazı ilçe belediyelerinin yıkım ihalesine çıktığının altını çizen Memişoğlu, "Her yıl belediyeler yıl içerisinde yapılan kaçak yapıların yıkılması için ihaleye çıkarken yapılan bir yıkım görünmemekte. Kaçak yapı kentlerin sağlıklı gelişmesinin önündeki en büyük engel. Samsun'daki kaçak yapı oranı göz önüne alındığında şehrimizin sağlıklı gelişmediği ortada. Şehrimizin sağlıklı gelişmemesinin en büyük sorumluları belediyelerin başındaki başkanlardır. Belediye başkanlarının önceliğinin hukuk ve kentin sağlıklı büyümesi yerine kişisel ve siyasi menfaatler çerçevesinde hareket etmeleri kentin gelişiminin kalbine hançer saplanmasına neden olmakta. Türkiye'de kaçak yapılanma oranı çok yüksek ama Samsun diğer şehirlere oranla kaçak yapılaşmada çok daha fazla oranda olduğu görülmekte" şeklinde konuştu.   Haber: Sezer SEZER
Samsun Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun'da ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi ve Samsun Valiliği’nin kaçak yapılaşmaya karşı asli görevlerini yerine getirmediğini öne sürerek, "Samsun kaçak yapı cenneti haline gelmiş durumda" dedi.

Samsun'un kaçak yapı cenneti haline geldiğini, şuan isteyen istediği gibi Samsun'da kaçak yapı yapabildiğini iddia eden İshak Memişoğlu, "Neden şehrimizin kaçak yapı cenneti haline geldiğini irdelediğimizde belediyelerin kaçak yapıları gelir kaynağı haline getirdiğini görmekteyiz" dedi.

 

İnsanların kaçak yaptığını ve belediyelerin de bu kaçağa göz yumduğunu öne süren Memişoğlu, "İnsanlar kaçak yapı yaparken görmemezlikten gelen belediyeler, ardından geliyor ve bunun tespitini yapıyor. Belediye Encümeni iki ceza veriyor. Birincisi yapılan işlem usulsüzdür ve usulsüzlüğün para cezası olduğunu beyan ederek para cezası kesiyor. Kaçak yapıyı yapana örneğin 100 bin lira para cezası kesiliyor. İkincisi ise yıktırılması kararı veriliyor. Ya vatandaş kendisi kaçak yapıyı sökecek, sökmemesi durumunda belediye tarafından yıkılacağı beyan ediliyor" diye konuştu.

 

Yıkım kararı tebliğ edilen binlerce dosyanın belediyelerde bekletildiğini söyleyen Memişoğlu, "Yasa gereği 6 ay içerisinde ilçe belediyesi yıkım işlemini gerçekleştirmesi gerekmekte. 6 ay içerisinde bunu gerçekleştirmezse dosya Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne devredilir. 6 ay içerisinde büyükşehirde yıkmazsa dosya valiliğe devredilir ve yasa gereği valilik yıkım işlemini gerçekleştirmek zorundadır. Hiç bir kurum kaçak yapı ile mücadele etme noktasında asli görevini yerine getirmemekte" ifadelerini kullandı.

 

Son iki ayda bazı ilçe belediyelerinin yıkım ihalesine çıktığının altını çizen Memişoğlu, "Her yıl belediyeler yıl içerisinde yapılan kaçak yapıların yıkılması için ihaleye çıkarken yapılan bir yıkım görünmemekte. Kaçak yapı kentlerin sağlıklı gelişmesinin önündeki en büyük engel. Samsun'daki kaçak yapı oranı göz önüne alındığında şehrimizin sağlıklı gelişmediği ortada. Şehrimizin sağlıklı gelişmemesinin en büyük sorumluları belediyelerin başındaki başkanlardır. Belediye başkanlarının önceliğinin hukuk ve kentin sağlıklı büyümesi yerine kişisel ve siyasi menfaatler çerçevesinde hareket etmeleri kentin gelişiminin kalbine hançer saplanmasına neden olmakta. Türkiye'de kaçak yapılanma oranı çok yüksek ama Samsun diğer şehirlere oranla kaçak yapılaşmada çok daha fazla oranda olduğu görülmekte" şeklinde konuştu.

 

Haber: Sezer SEZER

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.